Quote by Imam Muhammad Al-Baqir

Knowledge and science is the fruit of paradise; in times of threat it is one's ally, in exile it keeps one company, and in solitude it is one's intimate friend and companion - Quotes By Imam Muhammad Al-Baqir Ibn Ali Zainal Abidin Ibn Al-Hussein Ibn Ali Ibn Abi Talib

25/03/2012

Apakah kerana kamu bangsawan, kamu lebih mulia dari sahabat Rasullullah S.A.W.?


Di zaman pemerintahan Saidina Umar, empat orang sahabat Nabi Muhammad telah datang kepada Amirul Mukminin untuk mengadu hal. Mereka adalah Bilal bin Rabbah, Saad bin Abi Waqas, Salman Al-Farisi dan Abu Sufyan, bangsawan Arab yang sangat terkenal.
Apabila Saidina Umar membuka pintunya untuk tetamunya, beliau memanggil Bilal dahulu, setelah selesai urusannya dengan Bilal beliau memanggil Saad dan seterusnya Salman Al-Farisi. Akhir sekali adalah Abu Sufyan.
Dalam diam, Abu Sufyan berasa marah kerana beliau adalah orang yang terakhir dipanggil dan terpaksa menunggu lama. Padahal seluruh tanah Arab tahu bahawa beliau adalah dari golongan bangsawan yang kaya lagi mulia di tanah Arab pada ketika itu.
Setelah bertemu Saidina Umar, Abu Sufyan telah mengadu halnya kepada Saidina Ali. “Mengapa Bilal si hamba yang hitam itu terlebih dahulu dipanggil oleh Umar? Tidakkah Umar mengetahui bahawa akulah yang lebih mulia?
Saidina Ali menjawab, “Semasa Israk Mikraj Nabi Muhammad ke langit, Rasulullah terdengar bunyi tapak kaki”. Rasulullah bertanya kepada Jibrail, “Bunyi tapak kaki siapakah itu wahai Jibrail”. Jibrail menjawab, “Itulah bunyi tapak kaki Bilal di dalam Syurga”.
Dengan tenang Saidina Ali bertanya Abu Sufyan, “Adakah Rasulullah mendengar bunyi tapak kaki mu wahai sahabatku”. Abu Sufyan hanya mampu menggelengkan kepala. “Sebab itu Bilal lebih mulia dari kamu!”. Saidina Ali menambah.
“Bagaimana pula dengan dengan Saad bin Abi Waqas, bukahkah di cuma seorang anak kepada hamba?” kata Abu Sufyan yang masih tidak berpuashati dengan Saidina Umar.
Saidina Ali berkata, “Tatkala ibu Saad mengetahui tentang pengislaman Saad, ibunya telah berasa malu dan memberi tahu Saad yang beliau tidak makan dan minum sehinggalah beliau meninggalkan ajaran Nabi Muhammad”.
No comments:

Post a Comment