Quote by Imam Muhammad Al-Baqir

Knowledge and science is the fruit of paradise; in times of threat it is one's ally, in exile it keeps one company, and in solitude it is one's intimate friend and companion - Quotes By Imam Muhammad Al-Baqir Ibn Ali Zainal Abidin Ibn Al-Hussein Ibn Ali Ibn Abi Talib

16/06/2012

Pokok membengkok elak hempap kereta ulama


Batang Pokok yang Tumbang Lalu Membengkok untuk Selamatkan Kereta seorang Ustaz –
..........................................
Bila baca tajuk memang nampak pelik dan timbul soalan: Macamana batang pokok itu boleh membengkok pula dengan sendirinya? Tapi bila Aku dah baca kisah di bawah nie baru la tahu, tiada apa yang boleh dikata kecuali ucapan Subhanallah dan Allahuakbar.
Kisah ini mengenai seorang wali keturunan Bani Mu’awiyah yang kini hidup sebagai orang biasa, mengajar di sekolah Islam biasa di London, mengalami kejadian yang menakjubkan.
Ustaz itu mempunyai sebuah rumah biasa, dan berkereta ke sekolah. Kereta itu pula dah tua, dan dia tak dapat beli kereta baru walaupun gajinya lebih dari cukup untuk duit muka kereta. Kereta sana murah, kan. Tapi dia kata, kekayaan yang dia ada bukan milik dia seorang. Selain keenakan kereta baru, dia letak prioriti duit itu pada tempat lain. So, dia lebihkan derma daripada tukar kereta. Tak macam orang kita, kan.
Satu hari berlaku ribut taufan di perkampungan beliau, dan sebatang pokok telah tumbang di laman depan rumahnya. Dia sangka anjung rumah dia akan rosak, apatah lagi keretanya. Namun, dalam curiosity tu, dia tetap reda kalau jadi apa-apa. Apabila dia keluar dan melihat apa yang terjadi, dia tak percaya. Anjung rumahnya tak rosak, dan keretanya seolah-olah ‘diselamatkan’ oleh malaikat.
Batang pokok itu membengkok agar tidak mengenai bahagian belakang kereta beliau. Kelihatan dalam gambar beliau cerita sepatutnya trajektori pokok itu akan hempap keretanya, dan batang pokok itu seingat dia lurus. Kalau tak silap lah, katanya. Tapi dah tumbang jadi bengkok.
Kepada pembaca samada hendak percaya atau tidak itu terserah Anda. Bagi Aku kejadian seperti ini memang boleh berlaku dengan kuasa Allah SWT. Kisah-kisah seperti inilah kadang-kadang mampu membuat kita insaf dan teringat akan keagungan dan kebesaran Allah SWT. Sekian, wallahua’lam.


No comments:

Post a Comment