Quote by Imam Muhammad Al-Baqir

Knowledge and science is the fruit of paradise; in times of threat it is one's ally, in exile it keeps one company, and in solitude it is one's intimate friend and companion - Quotes By Imam Muhammad Al-Baqir Ibn Ali Zainal Abidin Ibn Al-Hussein Ibn Ali Ibn Abi Talib

07/10/2014

Kesusahan ulama dalam berdakwah

Sewaktu perjumpaan di multaqa da'ie di Darul Mustofa, Habib Ali Jufri menceritakan tentang uslub dakwah, kepada para daie yang hadir ketika itu.


Salah satu cerita yang di ceritakan pada tetamu yang hadir adalah kisah tentang gurunya sendiri Habib Omar.
Kata habib ali jufri

Ketika aku berumur 9 tahun dan ketika itu Habib Umar dalam umur 14 tahun (taqriban), aku sudah mula belajar di tarim .
Pada waktu itu zaman kezaliman. Orang ² yang mahu berdakwah semuanya di halang.
Jika mahu juga terpaksa kena buat pengesahan kepada pihak kerajaan.
Orang ² perempuan ditindas. Dan bermacam ² lagi.
Pada Peristiwa sewaktu hari terakhir Habib Umar bersama ayahandanya. Selepas solat, ayah Habib omar, Habib Muhamad ben Hafidz keluar dari masjid untuk membuat pengesahan untuk keluar berdakwah.
Dan bila keluar, ayahnya tak balik ² ke masjid. Habib omar tercari-cari di mana ayah beliau.
Bayangkan seorang lelaki kecil kehilangan seorang ayah secara tiba-tiba, Beliau bertanya kepada ramai orang tetapi semua orang tak tahu. Yang hanya tinggal rida' yang di tinggalkan ayah beliau selepas solat. Dalam kedaan Habib omar dan abgnyaa Habib Ali masyur sahaja berada di tarim, ibunya di mekah dan adik beradik lain di tempat lain.

Tetapi habib omar tidaklah terlampau sedih di sebabkan kehilangan ayahnya tetapi sedih memikir apa yang ayahnya telah bawa untuk berdakwah kepada orang ² di luar nanti,
Ketika itu aku, Habib kadzim , Syeikh Umar khattib dan beberapa lagi sahabat yang lain mahu mengaji bersama habib Ali masyur.
Kami kena mengaji secara senyap. Ada yang simpan kitab dalam baju, ada simpan kitab dalam bekas sayuran ² takut nanti di ketahui oleh pihak ² penzalim. Bertapa sukarnya mahu belajar agama ketika masa dahulu.

Habib omar pada usia 16tahun sudah mula keluar berdakwah di sekitar tarim. Bercakap di dalam masjid. Mula utk mengajak manusia kearah kebaikkan.
Di usia beliau dalam linkungan 20tahun . Beliau bermusafir ke baida', dengan harapan mahu pergi ke mekkah untuk mengaji di sana.

Dengan berbekalkan 100riyal yaman(kalau di Malaysia dalam RM1.50) saja, tanpa meminta ² duit kepada sesiapa utk bermusafir.
sesampainya beliau di baida' beliau berjumpa dengan Habib Muhamad iaitu kawan rapat ayahnya habib Omar utk meminta izin mengaji di mekkah. Habib Muhammad tidak mengizinkn habib omar untuk pergi.

Habib meminta habib omar mengaji di baida' dahulu. Selama 10tahun lebih kurang habib omar belajar di sana.
Semasa di sana habib omar memang dalam kedaan susah. Setiap hari hanya makan biskut "mery" yang beharga 5riyal. Tetapi Berkat susahnya habib omar beliau dikurniakan ilmu yang sangat banyak.
Pada satu hari masa mula habib omar mahu mula berdakwah pada orang ² di baida', habib omar pergi ke tempat orang2 bermain bola.
Beliau menyaksikan permainan bola pada masa tu sampai habis. Sesudah habis, habib omar pun memanggil kedua2 kumpulan pemain itu.

Kata Habib " aku telah meraikan kalian dengan melihat permainan bola tadi , jadi aku mahu meminta kalian pula raikan aku. Esok aku mahu memberi hadiah kepada kumpulan mana yang menang dengan syarat esok main bola dengan memakai seluar panjang(menutup aurat)" lalu budak ² pemain bola itu pun setuju..
Keesokkan harinya habib omar datang balik untuk menyaksikan permainan bola. Mana kumpulan yang menang, habib omar bagi hadiah.
Ketika hendak balik, habib omar berkata kepada mereka" aku telah meraikan anda semua. Boleh kah anda semua meraikan aku dengan hadir ke madrasah mengaji sedikit, cuba dahulu. (Sambil senyum)
kata permain2 bola tu, " kami malu mahu hadir , di situ ramai org hebat ² alim ² "
Kata habib omar "kalau macam tu, datanglah mengaji pada waktu malam? "
Mereka pun bersetuju. Kerana mereka rasa segan dgn adab akhlak yg habib omar tunjuk .. Begitu sekali sanggup seorang yang mengajarkan agama, meraikan mereka..
Dan kini ,setelah sekian lama telah keluarnya dari pemain-pemain bola itu sebagai ulama ² hebat, ada yang berdakwah sana sani ada yang sudah berjaya.
Habib omar berdakwah dari hati ke hati..
Dan aku sekarang bukanlah mahu mengagungkan beliau. Tetapi aku mahu memberitahu uslub dakwah, cara habib omar menyampaikan .
Nak berdakwah bukan syarat kena pandai bertutur kata tetapi kena kuat mahabbah dengan Allah.
Kerana hati Allah yang kuasai, dan berapa ramai yang mahu berdakwah tidak sampai hasilnya kerana berdakwah mahu hasil yang cepat dan merasakan diri sendri memberi pertunjuk memberi kesan.
Padahal semuanya adalah Allah yang mengerakkan..
(Sewaktu Habib Ali Al Jufri menceritkan kisah ini, mengalir air mata Habib Umar)

1 comment:

  1. Can Titanium Rings be Resized? - TiG - TiG - TiG
    Find out what you think nano titanium babyliss pro of Titanium Rings, how to change titanium frame glasses the rotation apple watch stainless steel vs titanium and how you can add burnt titanium a suppliers of metal tote to your cantrip.

    ReplyDelete